Ben je aan het overwegen om over te stappen naar een andere
boekhouder? Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat je ontevreden bent over de diensten die jouw huidige accountant levert. Maar het kan ook zijn dat je bedrijf succesvol is en groter wordt. Zelfs wanneer je van een eenmanszaak naar een BV gaat kan dit al veel verschil maken in de boekhouding. Zo is alles bij een eenmanszaak vrij simpel, maar bij een BV komen er meer complexe dingen bij kijken zoals aangifte voor de winstbelasting (VPB), salarisadministratie en een jaarrekening.
De meeste boekhouders voeren deze werkzaamheden niet uit, daarom kan dit ook een goede reden zijn om over te stappen. Hier volgen een aantal tips die je kunt gebruiken tijdens het overstappen van boekhouder.
Ga op onderzoek uit
Voordat je gaat overstappen van accountant is het slim om van tevoren onderzoek te doen. Dit kun je gemakkelijk doen door rond te vragen bij familie, vrienden en kennissen of zij een boekhouder kennen waar zij zelf een goede ervaring mee hebben. Als hier niets uitkomt kun je ook op google kijken. De meeste boekhouders hebben een website waar veel informatie op staat over tarieven, hoe de boekhouder te werk gaat en met welke software er gewerkt wordt.
Goedkoop is écht duurkoop
Het is logisch dat je zo min mogelijk wil uitgeven aan een boekhouder. Let hierbij goed op. In de accountancy kun je beter niet voor te goedkoop gaan. Deze boekhouders zijn vaak ongeschoold of werken met verouderde software. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je administratie goed geregeld is. Kijk van tevoren dus goed welke software de boekhouder gebruikt en of hij een beetje met de tijd mee gaat. Ga ook goed na of de kosten die op de website vermeld staan, juist zijn. Een boekhouder kan proberen je over te halen met mooie praatjes en lage prijzen. De kans is groot dat je een jaar na het overstappen ineens veel meer moet betalen. Spreek daarom goed af wat de prijzen zijn en wat je daarvoor terug krijgt.
Kies het juiste moment
Het beste moment om over te stappen van boekhouder is op 1 januari. De nieuwe boekhouder kan dan beginnen met een lege administratie. Hij importeert de vorige jaarrekening en gebruikt dit als beginbalans. Uiteraard kan je overstappen wanneer je wil, maar dit is wel wat lastiger. Dan stuur je al je administratie van het huidige jaar op naar de nieuwe boekhouder. Deze heb je waarschijnlijk ook al aan je huidige boekhouder opgestuurd. Je kunt hem dan gewoon vragen of hij het teruggeeft, dat is hij jou verplicht.
Ga jij overstappen naar een andere boekhouder? Neem dan vooral een kijkje op de website van
Cijferbaas. Je kunt hier ook vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie over de tarieven en hun werkwijze.