Dit zijn de kosten van het overbruggingskrediet

huis
huis

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen, maar is je oude woning nog niet verkocht? Dan kun je een overbruggingskrediet aanvragen. Dit is een tijdelijke lening die je gebruikt totdat jouw oude huis is verkocht. Dit is een manier om direct aan geld komen voor de betaling van je nieuwe woning. Maar wat zijn nou de kosten van het overbruggingskrediet?

Marktwaarde huis

De marktwaarde van jouw woning is het vertrekpunt als je de kosten van het overbruggingskrediet wilt berekenen. Wanneer jouw huis nog niet verkocht is dan is de maximale hoogte van het krediet 90 procent van de taxatiewaarde van jouw woning, minus de hoogte van de huidige hypotheekschuld. Stel: je sluit een hypotheek af voor 150.000 euro en je hebt al 50.000 euro afgelost. De kopers willen 200.000 euro betalen voor het huis. Dan bedraagt jouw maximale overbruggingskrediet ongeveer 100.000 euro.

Meerdere hypotheken

Je huidige woning staat te koop en je hebt net een nieuwe woning gekocht. Voor zowel je huidige huis als je nieuwe woning heb je een hypotheek. Je krijgt met drie hypotheken te maken wanneer je het overbruggingskrediet aanvraagt. Dit is de overbruggingsfinanciering en de hypotheek van je oude en je nieuwe huis. Meerdere hypotheken betekent dat je hogere maandlasten hebt. Houd goed rekening met deze kosten om aan de hoge maandlasten te voldoen.

Rente overbruggingskrediet

De kosten van de rente met betrekking tot het overbruggingskrediet verschilt per bank. Vaak valt de rente hoger uit dan voor een gewone hypotheek. Dit komt door het extra risico dat een bank loopt wanneer jouw huis nog niet is verkocht. De gemiddelde looptijd van het overbruggingskrediet is een jaar. Lukt het niet om je oude huis binnen een jaar te verkopen? Neem dan contact op met je geldverstrekker om verlening van je krediet te bespreken. De rente die je over je het krediet betaalt is aftrekbaar van jouw inkomen voor de belasting. De rente is pas aftrekbaar als je de lening gebruikt voor je eigen woning. Laat je hierover informeren door een adviseur.

Bijkomende kosten

Met een taxatierapport toon je aan dat de overwaarde van je huis rechtmatig is. Per makelaardij zijn de kosten van een taxateur verschillend wanneer jij je woning laat taxeren. Al vanaf 320 euro komt een taxateur bij je langs voor een taxatierapport. Houd er rekening mee dat je ook administratiekosten moet betalen.