Energieleveranciers vergelijken: hoe doe je dat?
Sinds 2004 mogen energieleveranciers in Nederland hun eigen prijzen bepalen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de energiemarkt nu ook te maken heeft met constant veranderende, concurrerende prijzen. Door jaarlijks de energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kan je vaak honderden euro’s besparen op je energierekening. Toch is maar de helft van de huishoudens één keer of vaker veranderd van energieleverancier. De andere helft van de huishoudens betaalt dus meer voor hun energie dan eigenlijk hoeft. Wil jij weten hoeveel jouw huishouden kan besparen?
Waar kan je energieleveranciers vergelijken?
Kies voor een onafhankelijke website die energieleveranciers met elkaar vergelijken. Een goed voorbeeld hiervan is energievergelijker.nl. De site berekent je voordeel al wanneer je het aantal personen in je huishouden, je postcode, huisnummer en je huidige leverancier invult. Voor een specifiekere berekening pak je je huidige energiecontract erbij en vul je die in onder ‘meer opties’. Als je die gegevens niet bij de hand hebt, kun je die altijd even opvragen bij je huidige leverancier. Heb je zonnepanelen, dan is het relevant om ook in te vullen hoeveel stroom je zelf opwekt. Dit heeft grote invloed op je energieverbruik en daarmee ook op je jaarrekening.
Hoe moet je energieleveranciers vergelijken?
De site geeft de meest voordelige energieleveranciers weer, waarbij de voordeligste bovenaan staat. Heb je nog speciale voorkeuren of wensen bij het vergelijken van de energieleveranciers? Kijk dan even in de lijst onder ‘energie opties’ aan de linker kant. Hier kan je voorkeuren aanklikken zoals grijze of groene stroom.
Zijn alle gegevens goed ingevuld? Dan ben je klaar om de energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vergeet dus niet om verder te kijken dan de eerste optie. Denk er bijvoorbeeld over na hoelang je aan het contract vast wil zitten en of je vaste of variabele kosten wil. Een éénjarig contract met vaste tarieven is meestal het goedkoopst. Met vaste tarieven weet je dat je elke maand hetzelfde bedrag moet betalen en de prijs niet verhoogt. Na afloop van het contract ga je kijken wat nu voordeliger is, een nieuw contract of het huidige contract verlengen. Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier heb je kans dat je weer een welkomstpremie krijgt.
Contracten voor onbepaalde tijd zijn juist duurder, omdat je bij deze contracten maandelijks kan opzeggen. Je kiest voor deze optie wanneer je bijvoorbeeld van plan bent binnen een jaar te verhuizen.
Aanvragen nieuwe energieleverancier
Als je klaar bent met het vergelijken van de energieleveranciers en een geschikte leverancier hebt gevonden, klik je op ‘aanvragen’. Op deze pagina staan nog meer gegevens over de energieleverancier en het pakket dat je hebt gekozen. Vaak staat hier ook bij dat de nieuwe leverancier jouw volledige overstap zal verzorgen, zodat je niet zonder stroom zal zitten. Dat geeft een gerust gevoel en je hoeft het niet meer zelf op te zeggen. Als je nog verder wilt kijken dan dit pakket, kan je eenvoudig weer terug naar het overzicht om verder te gaan met vergelijken. Ben je er wel over uit, dan vul je je gegevens in en meld je je aan bij de nieuwe energieleverancier. Mocht je je toch bedenken, dan heb je na het aanmelden nog veertien dagen de tijd om alles terug te draaien.
Jaarlijks energieleveranciers vergelijken
Als je alle stappen hebt gezet, heb je gezien hoeveel je kan besparen met het vergelijken van de energieleveranciers. Het wordt je sterk aangeraden om jaarlijks opnieuw te gaan vergelijken, zodat je nooit te veel betaalt.