Energieleveranciers vergelijken: tips voor zonnepanelen bezitters

zonne-energie
zonne-energie

Steeds meer mensen maken gebruik van zonnepanelen om hun eigen energie op te wekken. Dit is niet alleen een duurzame oplossing, het is ook nog eens veel voordeliger. Ben je van plan om binnenkort zonnepanelen aan te schaffen? Het kan dan lonen om over te stappen op een andere energieleverancier. Voor zonnepanelenbezitters is het net iets ingewikkelder om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Let bij vergelijken op de zogenaamde terugleververgoeding van je nieuwe energieleverancier en denk goed na over het overstapmoment.

Opgewekte stroom

Als je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt, lever je de teveel opgewekte energie terug aan het energienet. Je elektriciteitsmeter laat zien hoeveel je teruglevert. Zo vergelijken energieleveranciers aan het eind van het jaar de hoeveelheid stroom die je verbruikt met de stroom die je zelf opwekt. De energieleverancier verrekent deze twee met elkaar, wat ook wel salderen wordt genoemd.

Een voorbeeld: stel dat je met de zonnepanelen 1500 kWh opwekt en je eigen verbruik is 2500 kWh per jaar. Dan wordt de opgewekte stroom van 1500 kWh gesaldeerd. Je hoeft alleen nog maar voor de 1000 kWh te betalen.

Terugleververgoeding van energieleveranciers vergelijken

Wek je jaarlijks meer stroom op dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je een teruglevergoeding voor de ‘teveel’ geleverde elektriciteit. Let hier goed op als je energieleveranciers gaat vergelijken, want de energieleveranciers mogen zelf de hoogte ervan bepalen. De vergoeding ligt tussen de 7 en 10,5 cent per kWh.

Overstapmoment

Naast de energieleveranciers onderling met elkaar vergelijken, is het belangrijk om rekening te houden met het overstapmoment. Bij overstappen stelt jouw leverancier namelijk een eindafrekening op. Dit kan positief uitpakken als je zelf voldoende energie hebt opgewekt, zodat salderen mogelijk is. Salderen is namelijk gunstiger dan een terugleververgoeding ontvangen.

Tijdens de zomermaanden zal je meer elektriciteit opwekken dan je verbruikt. Ligt de startdatum van je energiecontract vlak voor de zomerperiode? Dan is het niet verstandig om enkele maanden hierna over te stappen. Je hebt dan namelijk meer stroom opgewekt dan verbruikt. Wacht dan op een moment dat je kan salderen, want voor opgewekte stroom krijg je een relatief lage vergoeding.