Hoe moet je je voorbereiden op een sollicitatie?

Een tijdje geleden heb je gesolliciteerd op je droombaan. Na een tijd gewacht te hebben is het dan zo ver: je bent uitgenodigd om op de sollicitatie te komen! Dat is natuurlijk al een mooie grote stap, maar hoe moet je je verder voorbereiden op deze sollicitatie? Wat is handig om te doen? Een paar tips.

Informatie vergaren

Natuurlijk heb je niet zonder voorbereiden gesolliciteerd op de eerste vacature die je zag, maar heb je je goed georiënteerd en bewust voor deze baan gekozen. Verdiep je als je op gesprek moet komen toch vooral verder in het bedrijf en wat er van jou gevraagd zal worden, zodat je je kan voorbereiden op de sollicitatie. Kijk online wat er over het bedrijf te vinden is, bezoek de website en formuleer in je eigen woorden wat het bedrijf precies doet en waar het voor staat.

Wat is hun doel en visie? Wat voor producten of diensten bieden ze aan? Welke klantenkring hebben ze? Ook kan je reviews lezen, bekijken hoeveel medewerkers het bedrijf telt en rondvragen in je eigen netwerk. Alle informatie kan altijd van pas komen tijdens je sollicitatie! Heb je naar aanleiding van je zoektocht toch nog vragen? Bewaar ze voor de sollicitatie zelf, daar is altijd ruimte voor!

Ook is het handig om je voor te bereiden op de inhoud van de vacature, wat er verwacht wordt wat je werkzaamheden gaan zijn. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken waar het bedrijf precies zit wat betreft locatie, zodat je op de dag van je sollicitatie niet voor verrassingen komt te staan met de reistijd.

Zit het bedrijf in je woonplaats, dan weet je vast wel hoe lang je erover zal doen om op plaats van bestemming te komen. Maar het is altijd handig om eerst een keer te gaan kijken, gewoon voor de zekerheid, zodat je niet te laat op je gesprek zal komen.

Bereid je antwoorden voor

Op het internet vind je veel voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden bij een sollicitatie. Het is goed dergelijke vragen door te nemen, en de antwoorden hierop kan je natuurlijk al voorbereiden. Zorg dat je jouw eigen doelen goed kan formuleren. Een onsamenhangend antwoord maakt nooit de juiste indruk.

Natuurlijk is het ook belangrijk om eerlijk te zijn over bijvoorbeeld een werkloze periode of een eventueel ontslag bij een eerdere werkgever. Wees dus open en eerlijk in je curriculum vitae en motivatiebrief zodat je tijdens je sollicitatiegesprek vragen hierover goed kan beantwoorden.

De dag van het gesprek

Vandaag is de grote dag: je hebt je sollicitatiegesprek. Natuurlijk zal dit gepaard gaan met de nodige zenuwen, het is tenslotte je droombaan! Je bent op tijd je bed uit gekomen, hebt een lekkere kop koffie gezet en je aangekleed.

Op naar de sollicitatie waar je zo naar uit kijkt! Je hebt alle mogelijke voorbereidingen gedaan, dus waarom zou het niet goed komen? Je hebt nette kleren aan, en stapt in de auto en rijdt via de route die je al uitgezocht hebt. Je bent ruim op tijd aanwezig voor je sollicitatie. Op naar een nieuwe uitdaging in je carrière. Succes!