Hoe onderwijsvacaturebank Nivvo het groeiende lerarentekort aanpakt

De onderwijsvacaturebank Nivvo is actief betrokken bij het verkleinen van het lerarentekort. Dit doen ze door hun vereenvoudigde sollicitatieproces voor werkzoekenden en de mogelijkheid voor werkgevers om te headhunten. Daarnaast biedt het Participatiefonds extra ondersteuning voor uitkeringsgerechtigde leerkrachten om ook hen het klaslokaal weer in te krijgen.

Een groeiend lerarentekort

In de afgelopen drie jaar is het aantal openstaande vacatures voor leerkrachten maar liefst verdrievoudigd, en dit tekort zal alleen maar toenemen. De meeste leerkrachten zijn namelijk 55 jaar of ouder, waardoor veel van hen de komende jaren met pensioen gaan. Alhoewel het aantal binnenstromende pabo-studenten toeneemt, is dit lang niet genoeg om het toenemende lerarentekort op te vullen.

Gelijke baankansen voor alle leerkrachten

Ondanks het lerarentekort leven duizenden leerkrachten van een uitkering. Helaas schrikt hun uitkering veel onderwijsinstellingen af, doordat het aannemen van een uitkeringsgerechtigde leerkracht voor de werkgever veel financiële risico’s met zich meeneemt. Zonde, want er zijn dus veel leerkrachten die gewoon aan de slag kunnen en willen gaan. Om die reden zet het Participatiefonds zich ook in voor leerkrachten die nu een uitkering krijgen maar wel aan het werk willen en kunnen gaan, door juist die financiële risico’s voor werkgevers zoveel mogelijk te verkleinen. Hierdoor helpen zij dus alle leerkrachten, ook uitkeringsgerechtigden, aan het werk.

De Onderwijsvacaturebank als oplossing

Om werkzoekende leerkrachten zo snel mogelijk aan het werk te krijgen, heeft Nivvo haar online onderwijsvacaturebank opgezet. Het aanmaken van een account gebeurt vlot, en specifieke criteria helpt zowel werkgevers als werkzoekenden om aan te geven wat zij aanbieden en waar zij naar op zoek zijn. Werkzoekenden kunnen vanaf hun smartphone overal solliciteren, en werkgevers kunnen gemakkelijk headhunten en dus zelf actief op zoek gaan naar geschikte kandidaten. Zo komen leerkrachten weer aan een baan, komen onderwijsinstellingen weer aan hun docenten, en neemt het lerarentekort af.