Volgorde van je CV

Ben je op zoek naar een baan? Dan kan je CV jou helpen om een goede eerste indruk te maken. Om te beginnen zijn er verschillende volgordes waarop je CV kunt uitwerken. Stel je bent net klaar met je opleiding of je hebt al twintig jaar werkervaring, dan zijn er verschillende volgordes voor het opbouwen van jouw CV. Door je CV op de juiste volgorde te maken, kan jij zorgen dat je meer opvalt bij je potentiële nieuwe werkgever. Met welke opbouw volgorde van je CV vergroot jij de kans dat je op sollicitatiegesprek mag komen?

Ingrediënten voor de meest gekozen volgorde CV

Om een volledige CV te kunnen maken, moet je je potentiële werkgever informatie over jezelf geven. Dit is een veelvoorkomende volgorde van je CV:

  • Persoonlijk gegevens: Om te omschrijven wie jij bent is het belangrijk dat je de volgende aspecten toevoegt: je eigen naam, adres, woonplaats, mobiele nummer en je e-mailadres. Dit is ook de correcte volgorde. Als extraatje kan je een professionele foto van jezelf meesturen.
  • Profiel: Beschrijf hier kort wie je bent, waar je goed in bent en wat je ambities zijn.
  • Diploma’s en opleidingen: Gebruik hiervoor je schooldiploma’s, gevolgde cursussen, behaalde certificaten. Als je nog in de afronding zit van je opleiding is het een optie om je vakkenpakket toe te voegen. Qua volgorde zet je de recentste diploma’s bovenaan, omdat deze het relevantst zijn.
  • Werkervaringen:
 • Vertel bij welke bedrijven en organisaties je hebt gewerkt of stage hebt gelopen. Geef daarbij ook de aan hoelang je daar hebt gewerkt. Ook kan je erbij vermelden welke functies je had binnen de organisatie. Om de volgorde op chronologische wijze neer te zetten, is het beter te overzien voor je potentiële werkgever. Benoem ook je nevenwerkzaamheden. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, zoals een bestuursfunctie van een lokale sportclub.

  • Vaardigheden:

  Onder vaardigheden kun je bijvoorbeeld je rijbewijs, planningsvaardigen of je taalvaardigheden plaatsen. Voor de volgorde is het beter om je sterkste vaardigheid bovenaan te zetten.

  • Hobby’s:

  Vertel waar je graag in je vrijetijd mee bezig bent, wat je bezig houdt of waarvan je houdt. Door je hobby’s slim te kiezen, kan de organisatie een betere indruk van jou krijgen. Als het bedrijf op zoek is naar iemand die goed in het team past, dan is het een goede gelegenheid om bijvoorbeeld te vermelden dat jij van voetbal houdt.

  CV na je opleiding

  Als je net bent afgestudeerd, ga je op zoek naar een baan. Als je een vacature hebt gezien die bij jou past, ga jij je eigen curriculum vitae opstellen. Omdat je net klaar bent met je studie, zul je nog niet veel werkervaring hebben. Daarom kun je er beter voor kiezen om je kennis meer aan te duiden. Beschrijf welke hoofdvakken je hebt gevolgd en waar je goed in bent. Vermeld je stages bij je werkervaring. Door je sterkste stages op volgorde te zetten van het sterkst naar wat minder sterk, kan het bedrijf de juiste indruk krijgen van jou.

  CV geschikt voor veel werkervaring

  Door de jaren heen heb je al heel wat banen gehad en veel werkervaring opgedaan. Nu komt de tijd dat je een nieuw CV nodig hebt. Bij deze vorm is het belangrijk dat je werkervaring eruit springt, maar je hoeft niet alle werkzaamheden te vermelden.
  Stel je hebt de afgelopen vijf jaar bij acht verschillende bedrijven gewerkt omdat je misschien bij een uitzendbureau zat, dan is het niet nodig om ze allemaal in je CV te plaatsen. Daardoor kan het bedrijf gaan denken dat je niet trouw bent of dat je vaak wordt ontslagen, terwijl jij juist bewust voor flexibiliteit hebt gekozen.

  Volgorde van een CV met gaten

  Als je bijvoorbeeld gaten in je CV hebt, dan is er een optie om deze subtiel te laten verdwijnen. Stel, je bent in de afgelopen twintig jaar een paar keer van baan gewisseld. Dan is het logisch dat je niet gelijk weer een andere baan had en dat je misschien wel een of meerdere jaren niet hebt gewerkt. Dan kun je ervoor kiezen om alleen je highlights te noemen. Plaats ze op volgorde van relevantie voor je nieuwe potentiële werkgever, in plaats van op chronologische volgorde. Zo blijven je indrukwekkendste prestaties staan.

  CV gebaseerd op je vaardigheden

  Een CV gebaseerd op vaardigheden is om te laten zien waar jij goed in bent. Zoals je talen of bijvoorbeeld speciale computervaardigheden. Door je beste vaardigheden op volgorde te zetten, kan het bedrijf zien of je goed bij ze past. Tijdens het opstellen van je CV is het wel van belang dat je jouw relevante vaardigheden gaat gebruiken voor het bedrijf waar jij gaat solliciteren.

  Je kan je CV ook online maken. Daar zijn veel hulpprogramma’s voor, zoals cvmaker.nl. Hopelijk is het je allemaal wat duidelijker geworden voor hoe jij je CV kan opstellen. Veel succes!